Wat is Design Thinking?
Wat is Design Thinking? En hoe kan deze aanpak je helpen om betere producten, diensten en businessmodellen te ontwerpen. Design Thinking is een wereldwijd omarmde aanpak om complexe problemen aan te pakken. Het is een gebruikersgerichte aanpak waarbij vijf stappen doorlopen worden.

Stap 1: Inleven (emphatize)

De eerste stap van het Design Thinking proces gaat over inleven. In deze stap staat het begrijpen van het probleem centraal. Het gaat om het grondig doorgronden van de problemen, behoeften en ervaringen van gebruikers en klanten.
Stel je voor dat je een nieuw product wilt ontwikkelen voor de gezondheidszorg. In deze stap zou je diep moeten inleven in de dagelijkse uitdagingen van zorgverleners en patiënten om hun behoeften en problemen volledig te begrijpen.
Stap 2: Definiëren (define)

Nadat je het probleem hebt begrepen, is het tijd om te bepalen welk specifiek probleem je wilt oplossen en welke vereisten er zijn voor de oplossing. Een handige tool om dit te doen en prioriteit aan te brengen in de gestelde eisen is het MoSCoW-canvas.
Teruggaand naar het gezondheidszorgvoorbeeld, zou je kunnen bepalen dat je je wilt richten op het verbeteren van de medicatietoediening in ziekenhuizen, en je zou eisen voor dit project vaststellen.
Stap 3: Ideeën genereren (ideation)

Nu komt het leuke gedeelte. In deze ‘’brainstorm-fase’’ verzamelt het team een breed scala aan ideeën en mogelijke oplossingen. Hierbij worden creatieve technieken zoals brainstormen, mindmapping en omgekeerd denken gebruikt om de verbeelding te prikkelen. Als je bezig bent met medicatietoediening, kunnen de ideeën variëren van geavanceerde technologische systemen tot eenvoudige herinnering apps voor patiënten.
Stap 4: Prototypen (prototyping)

De 4e stap van de Design Thinking-methode is prototyping. Nu moeten de ideeën tastbaar worden gemaakt. Het doel van deze fase is om ideeën om te zetten in fysieke prototypes die kunnen worden getest en verfijnd. Denk aan schetsen van mogelijke oplossingen, het maken van mock-ups of zelfs het ontwerpen van een fysiek prototype van de gekozen oplossing.
Bijv. een meditatietoediening-systeem.
Stap 5: Testen (Testing)

Ten slotte is het moment aangebroken om je prototype te testen met echte gebruikers en klanten om aannames te valideren. Dit is waar je ontdekt welke aspecten van je ontwerp goed werken en welke nog moeten worden verbeterd.
Als je het medicatietoediening systeem hebt ontwikkeld, test je dit met zorgverleners en patiënten om te zien hoe effectief het is en waar eventuele pijnpunten liggen.
Belangrijk om in acht te houden, Design thinking is iteratief.
Design Thinking is geen lineair proces; het is iteratief. Na het testen kun je beslissen om terug te gaan naar eerdere stappen om je oplossing te verfijnen of om door te gaan naar de volgende fase van ontwikkeling. Deze aanpak heeft bewezen zeer effectief te zijn bij het genereren van innovatieve oplossingen voor complexe problemen. De kern is ‘’customer centric’’ te ontwerpen en continu bij te stellen op basis van feedback en ervaringen van gebruikers.
Ik hoop dat deze blog voldoende de vraag beantwoord ‘’Wat is Design Thinking?’’. Ontdek de andere artikelen op deze website voor meer innovatie inspiratie.