Business Model Canvas: HelloFresh
Wanneer je met het Business Model Canvas aan de slag gaat, dan is het handig om verschillende voorbeelden te hebben. Aansprekende voorbeelden helpen om de werking van het canvas te begrijpen en kunnen je inspireren bij het ontwerpen van het businessmodel van jouw bedrijf. In deze blog behandel ik het Business Model Canvas van HelloFresh.

Wil je direct aan de slag met het Business Model Canvas voor jou bedrijf? Download het hier: Powerpoint (invulformat), A1 of A0.
HelloFresh Businessmodel nader uitgelicht.
Hieronder een beknopte uitleg van de verschillende bouwstenen van het Business Model Canvas van Hellofresh.
I. Klantsegmenten
HelloFresh richt zich op huishoudens in de leeftijdscategorie 30-50. Mensen met een drukke levensstijl die waarde hechten aan een gezonde en lekkere maaltijd en die daar ook voor willen betalen.
II. Waardeproposities
HelloFresh levert maaltijdboxen. In de app of op de website stel je eenvoudig je eigen menu samen. Je scrolt door een variërend en verrassend menu dat in samenwerking met professionele koks is samengesteld. Op een bezorgmoment dat het jou uitkomt worden de ingrediënten geleverd. Je krijgt alle ingrediënten geportioneerd in de juiste hoeveelheden geleverd samen met het recept. In een handomdraai zet je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Het abonnement is flexibel en eenvoudig aan te passen aan je eetplannen. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij alles wat HelloFresh doet. Verpakkingen zijn duurzaam, de ingrediënten zijn op een verantwoorde manier gekweekt en geproduceerd. Ook wordt de Co2-footprint die ontstaat door het bezorgen van de maaltijden gecompenseerd.
III. Klantrelaties
HelloFresh probeert een lange relatie op te bouwen met haar klanten. Nieuwe klanten kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken middels korting op de eerste maaltijdboxen. Klanten staan veelal digitaal in contact met HelloFresh. Er wordt gebruik gemaakt van diverse geautomatiseerde systemen om klantrelaties te onderhouden en te interacteren met klanten.
IV. Kanalen
HelloFresh zet diverse kanalen in om klanten te bereiken. In de bovenstaande voorbeelduitwerking van het Business Model Canvas van Hellofresh staan in deze bouwsteen zowel de marketing- als de distributiekanalen weergeven.
V. Inkomstenstromen
Het verkopen van maaltijdboxen middels een abonnement is de belangrijkste inkomstenstroom van HelloFresh. In de uitwerking van het Business Model Canvas van HelloFresh zijn de verschillende varianten die er aangeboden weergeven.
VI. Key-resources
Om het businessmodel uit te voeren heeft HelloFresh verschillende resources nodig. Ze hebben lekkere recepten nodig, personeel, maaltijdboxen, een website en app, bezorgauto’s, slimme plannigssoftware etc.
VII. Kernactiviteiten
De belangrijkste kernactiviteiten van HelloFresh is het aansturen van de operatie en het dirigeren van de keten. Verder is marketing één van de belangrijkste kernactiviteiten.
VIII. Key-partners
HelloFresh werkt met diverse partijen samen om te excelleren en het businessmodel te laten werken. Professionele koks die de lekkerste recepten samenstellen vormen zijn een belangrijk onderdeel in het businessmodel van HelloFresh.
IX. Kostenstructuur
De voorbeelduitwerking van het Business Model Canvas van Hellofresh toont op hoofdlijnen de kostenstructuur die HelloFresh heeft.
Wat kan jij leren van het businessmodel van HelloFresh?
Ik hoop dat dit voorbeeld jou heeft geholpen om de werking van het Business Model Canvas beter te begrijpen. Misschien heeft het Business Model Canvas van Hellofresh jou ook direct inspiratie opgeleverd voor je bedrijf? Wil je meer leren over het innoveren van businessmodellen? Houd dan deze website in de gaten. Met enige regelmaat schrijf ik een blog over het vakgebied business model innovatie.