Business model patroon: Augmented reality
Om succesvol te zijn en te blijven is het van groot belang om je businessmodel te vernieuwen. Maar hoe pak je dat het best aan? Maak gebruik van Business Model Patronen om betere businessmodellen te ontwerpen. In deze blog ga ik dieper in op één van de 200 patronen: Augmented reality (AR). Laat je inspireren en ontdek hoe augmented reality je businessmodel kan verbeteren.

Wat is augmented reality?
Bij augmented reality wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd.
Bij AR hoef je meestal geen speciale bril te dragen. De extra’s zijn met het blote oog onzichtbaar en komen pas tevoorschijn als je bijvoorbeeld via de camera van je Iphone kijkt. AR bestaat al even. In de jaren 50 werd AR al toegepast in straaljagers in de vorm van een Heads Up Display (HUD). De piloot kan via een speciaal display door het raam kijken en tegelijkertijd belangrijke data uitlezen zoals de vlieghoogte, snelheid, vliegrichting en de horizontale- en verticale hellingshoek. Vandaag de dag zijn er talloze toepassingsmogelijkheden met AR die vaak gekoppeld zijn aan een elektronische device zoals een telefoon of een tablet.
Wie passen augmented reality toe?
Zoals eerder vermeld: De toepassingsmogelijkheden zijn enorm vandaag de dag. Op plekken waar je het in eerste instantie nog niet verwacht kom je AR tegen. In sommige gevallen is de toepassing nog echt een gimmick: Vaak gaat het dan om het experimenteren met AR met grappige aanvullingen op het aanbod. Maar in sommige gevallen slagen bedrijven er echt in een waardevolle AR toepassing te creëren.
Augmented reality kan een belangrijke asset zijn die bijdraagt aan de totale klantbeleving en het onderscheidende vermogen van het bedrijf. Voorbeelden kiezen was wederom lastig, want er zijn er genoeg.
Albert Heijn: Experimenteren met augmented reality

Om te beginnen wil ik een echt Nederlands voorbeeld belichten van de supermarktreus: De Albert Heijn. De dinos-actie van Albert Heijn in 2016 heeft ervoor gezorgd dat augmented reality bekender is geworden in Nederland. Via de camera van je smartphone kon je de dino’s van de verzamelkaarten tot leven brengen.
Pokemon Go: De hype van 2016

Daarnaast mag ik de app Pokemon Go absoluut niet vergeten uit te lichten. Het spel maakt gebruik van AR en gps om animaties te projecteren op beelden van de camera van een smartphone. Spelers moeten virtuele Pokémon zoeken, vangen en trainen. De virtuele Pokémon kunnen gevonden worden op veel plekken in de echte wereld. Het spel werd al snel een van de meest gebruikte smartphone-apps na de lancering en het zorgde voor een enorme waarde toename van Nintendo aandelen. Het spel werd wereldwijd snel populair, waaronder in Nederland.
Railcenter: Aantrekkelijker leren met behulp van augmented reality

Ook voor business-to-business toepassingen kan augmented reality waardevol zijn. Het bedrijf Railcenter past AR toe bij het trainen van technische medewerkers voor diverse bedrijven die zich bezighouden met aanleg, onderhoud en inspectie van het Nederlandse spoor. AR geeft inzicht in de complexe technologie van bijvoorbeeld spoorwissels en zorgt ervoor dat de taaie theorie hierdoor aantrekkelijker wordt. Naast de training biedt hun toepassing ook in het veld ondersteuning. De Augmented reality software identificeert veelgebruikte spoorwissels en onderdelen. Zo nodig kan de monteur gemakkelijk en snel handleidingen en voorschriften over de componenten raadplegen. Lees de volledige case op Twnkls.
Ikea Place: Hoe staat die ene leuk stoel in mijn woonkamer?

Tot slot wil ik het praktijkvoorbeeld Ikea Place belichten. Dit is ’s werelds meest succesvolle non-game AR-App. De augmented reality toepassing is het antwoord op een relevant vraagstuk: Hoe staat die ene stoel/tafel/bank in mijn woonkamer? Ikea Place helpt je om te experimenteren met je inrichting door de meubelstukken van Ikea te visualiseren in je inrichting. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 3000 virtuele meubelstukken die consumenten in hun woonkamer kunnen plaatsen. In 2010 zette Ikea de eerste stappen met augmented reality, toen was de techniek nog niet volwassen genoeg. Nu is de technologie wel ver genoeg om waardevolle toepassingen te creëren. Ikea is met Ikea Place in staat om hoge kwaliteit 3D-modellen realistisch en op een nauwkeurige schaal te weergeven.
Innovatievragen
Tot slot nog een aantal innovatievragen die je helpen om tot nieuwe augmented reality ideeën te komen:
- Hoe kan augmented reality ons bedrijf verder helpen?
- Welke concrete augmented reality toepassingen kunnen wij bedenken voor ons bedrijf?
- Bij welke processtappen kan augmented reality ondersteuning bieden?
- Wat kunnen we leren van interessante praktijkvoorbeelden?
Meer weten over het ontwerpen van businessmodellen met behulp van patronen?
Lees de andere blogs over business model patronen. Even geleden schreef ik over Additive manufacturing, advertising, add-ons en vele anderen. Ontdek het onder het kopje blog.