Business model patroon: Artificial Intelligence (AI businessmodellen)
Wil jij meer leren over de toepassing van artificiële intelligentie in businessmodellen? Lees dan mijn blogpost. Met deze blog wil ik je inspireren om na te denken over het gebruik van AI in je businessmodel.

Wat is een AI businessmodel?
Artificiële intelligentie (AI) zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen.
Het gaat bij AI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. De apparaten volgen algoritmes en patronen. Hierdoor zijn ze zich niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Als de apparaten zichzelf verbeteren door te leren van hun eigen fouten is er sprake van machine learning.
Van machine learning naar deep learning
Maar vandaag de dag gaat het nog een stap verder in de vorm van deep learning. Door de extreem snelle technologische ontwikkelingen is de rekenkracht van computers enorm toegenomen. Het resultaat van die snelle ontwikkeling is dat er steeds meer rekenkracht beschikbaar komt om grote doorbraken te bereiken. Deep learning is een machine learning methode gebaseerd op kunstmatige neurale netwerken. De werking hiervan is het best te vergelijken met het menselijke brein (Hartman, 2018).
Deeplearning systemen zijn zelfstandig in staat om beslissingen te nemen. Ze zijn in staat om gewenste uitkomsten te ontdekken door patronen te herkennen in grote hoeveelheden (vaak ongestructureerde) data. Recente toepassingen van deeplearning in onderzoeksgebieden als beeldherkenning, spraakherkenning, vertaling, tekst analyse en het complexe bordspel Go hebben aangetoond dat de systemen vergelijkbaar of beter presteren dan het menselijke brein (CPM, 2018).

AI businessmodellen doen hun intrede
AI heeft zijn intrede gedaan in ons dagelijks leven en de impact zal alleen nog maar groter worden. Het is op dit moment een van de snelst groeiende technologieën ter wereld. Ook de investeringen in deze cognitieve technologie zijn de laatste jaren enorm toegenomen en de eerste bedrijven zijn begonnen met het implementeren van AI in hun businessmodel.
Het implementeren van artificieel intelligentie is de laatste jaren een stuk laagdrempeliger geworden. Standaardisatie in de markt in combinatie met cloudservicediensten waarbij rekenkracht ”on demand” afgenomen kan worden maakt AI toegankelijk. Google’s CEO Sundar Pichai noemde de ontwikkeling van AI het meest belangrijke onderwerp waar de mens aan werkt. Hij voorspelt dat kunstmatige intelligentie een grotere impact gaat hebben dan elektriciteit of vuur (CNBC, 2018). Ook een recent verschenen rapport van het World Economic forum benadrukt de impact van AI op de mensheid. ”AI heeft een grote impact op onze manier van werken die te vergelijken is met de impact van de industriële revolutie zo’n 250 jaar geleden”.
Inspirerende AI businessmodellen
De toepassingsmogelijkheden van AI zijn eindeloos. In de markt zijn er talloze voorbeelden van AI businessmodellen te vinden waar ik erg enthousiast van word. Hieronder een aantal AI businessmodellen die ik graag wil uitlichten (Zonder volledig te zijn).
Makato Koike: AI businessmodel in de agrifood sector

Om te beginnen wil ik een Japanse komkommerkwekerij uitlichten. Een systeemontwikkelaar uit de Automotive industrie genaamd Makato Koike zag dat zijn ouders die een komkommerkwekerij hebben enorm veel tijd besteedde aan het sorteren van komkommers. Daarbij was het ook een lastig klusje dat niet zomaar in een korte tijd aan te leren is aan seizoenswerkers. Bij het sorteren moet rekening gehouden worden met diverse factoren zoals het formaat, de vorm, de kleur, beschadigingen en andere eigenschapen. Dit bracht Makato op het idee om een komkommersorteermachine te ontwikkelen. De door Makato ontwikkelde machine maakt gebruik van deep learning technologie. Beeldherkenning wordt toegepast om het systeem te leren wat belangrijke eigenschappen zijn waarop de komkommers geclassificeerd worden. Het neurale netwerk zorgt ervoor dat de machine steeds beter en nauwkeuriger wordt. Hoe meer data sets er zijn ingeladen, hoe beter de machine wordt (Google, 2016).
YouTube: Kunstmatige intelligentie voorspelt wat jij leuk vind!

Het tweede voorbeeld wat ik wil belichten is YouTube. In tegenstelling tot het voorbeeld van de komkommerkwekerij is dit een voorbeeld van kunstmatige intelligentie waar bijna iedereen onbewust mee te maken heeft gehad. Nadat een filmpje op Youtube is afgelopen wordt er een nieuwe video getoond. Deze video is een voorspelling van wat jij leuk vind en is gebaseerd op informatie die YouTube eerder van jou verzameld heeft. Lees meer over Deep Neural Networks for YouTube Recommendations in dit artikel.
Gmail: Gmail leert je kennen en gebruikt kunstmatige intelligentie om je zin aan te vullen terwijl je aan het typen bent

Het volgende voorbeeld vind ik zelf interessant omdat die toegespitst is op het generen en aanvullen van ontbrekende informatie en data. Het voorbeeld heeft betrekking op AI-technologie die geïntegreerd is in Gmail. Gmail leert van de manier waarop je taal gebruikt in de e-mails en is in staat om je zin aan te vullen terwijl je die aan het typen bent. Een zelflerend systeem die steeds beter word, hoe meer data het systeem heeft.
Ocado: Kunstmatige intelligentie inzetten om binnenkomende mailtjes te prioriteren

Dan wil ik nog het volgende AI businessmodel uitlichten. Ocado, één van de grootste online supermarkten ter wereld. Dagelijks ontvangt Ocado duizenden mailtjes van klanten: Het ene mailtje erg urgent en belangrijk het andere mailtje wat minder belangrijk. Ocado maakt gebruik van AI om de belangrijke mailtjes te filteren van de minder belangrijk. De emails worden gesorteerd door het sentiment uit de mails te halen. Hierdoor is Ocado in staat om tot wel 4x sneller op de urgente mails te reageren.
AirBnB: Hogere conversie door te vertalen met behulp van kunstmatige intelligentie

En tot slot het laatste voorbeeld uit dit artikel. AirBnB ontdekte dat de conversieratio van de AirBnB’s waarbij een persoon de omschrijvingen in zijn eigen taal ziet een stuk hoger liggen dan wanneer een persoon die in een vreemde taal ziet. Om de kans op boekingen te verhogen heeft AirBnB een vertaalbot ontwikkeld. De reviews, beschrijvingen worden in de taal van de gast weergeven. Zelfs de communicatie tussen de gasten en hosts wordt vertaald naar de native taal. Zo wordt er een soepele communicatie bewerkstelligd (Standard, 2018).
Innovatievragen om na te denken over AI businessmodellen
Tot slot nog een aantal innovatievragen die je helpen om de transitie te maken naar een AI businessmodel.
- Welke bedrijfsprocessen hebben ondersteuning nodig om een efficiëntere bedrijfsvoering te realiseren?
- Hoe kan kunstmatige intelligentie bijdragen aan waardecreatie?
- Welke procesonderdelen kunnen we automatiseren?
- Welke functies kan een bot vervangen?
- Hoe kan AI bijdragen aan onze online activiteiten?
- Hoe kan AI bijdragen aan onze offline activiteiten?
- Kunnen we onze kostenstructuur enorm verlagen door het inzetten van AI?
Meer weten over het ontwerpen van businessmodellen met behulp van patronen?
Schrijf je in op de nieuwsbrief om updates te ontvangen over het boek: Business Model Patronen.