Business model patroon: Advertising
We leven in een dynamische tijd waarin de toekomst steeds lastiger te voorspellen is. Organisaties moeten hun businessmodel continu verbeteren en afstemmen op de omgeving om succesvol te zijn en te blijven. Maar hoe doe je waardevolle inzichten op voor je businessmodel? Kijk af en leer van elementen die herhaaldelijk terug te vinden zijn in succesvolle businessmodellen. In deze blog ga ik dieper in op het business model patroon: advertising.

Wat is advertising?
Adverteren gaat over het tonen van een marketingboodschap via verschillende kanalen. De adverteerder betaalt de eigenaar van het kanaal een vergoeding voor het tonen van zijn boodschap. Het advertising patroon kan natuurlijk twee kanten op werken. Je kan jouw kanalen per beschikking stellen aan derden in ruil voor een vergoeding of je kan gebruik maken van de kanalen van anderen.
De mogelijkheden voor het adverteren via jouw kanalen of door gebruik te maken van die van anderen zijn enorm. Van banners op websites, partneraanbiedingen via de mailinglijst, een pagina in een tijdschrift of krant tot advertentievideo’s tot fysieke banners. De vergoedingen variëren en zijn gebaseerd op verschillende factoren zoals het type media, het publiek en het aantal clicks of views.
Voor- en nadelen advertising

Aan het aanbieden van advertentieruimte via jouw kanalen zijn diverse voor- en nadelen verbonden. Om te beginnen kan adverteren natuurlijk een interessante inkomstenstroom opleveren. Dit is het geval als derden via jouw kanalen een grote en/of interessante doelgroep kunnen bereiken. Ook kunnen marketingboodschappen van derden waardevol zijn voor jouw klanten of gebruikers. Dit kan het geval zijn als er een goede afstemming is tussen jouw content en de advertorial content. Ook kan het positief werken als de advertorial content echt meerwaarde heeft voor de ontvanger. Dit kan het geval zijn bij een exclusief voordeel, een interessante win-actie, handige handleidingen, waardevolle informatie of interessante artikelen.
Het grootste nadeel van adverteren via jouw kanalen is dat veel mensen advertenties als een doorn in het oog ervaren. Advertenties kunnen erg slecht zijn voor de gebruikerservaring en ervoor zorgen dat klanten geïrriteerd raken en weggejaagd worden. Ook kunnen advertenties een slechte invloed hebben op het bedrijfsimago.
Wie passen advertising toe?
Het advertising-patroon wordt massaal toegepast in iedere branche. Het adverteren op kanalen van anderen wordt een stuk vaker toegepast dan derden laten adverteren op jouw kanalen. Ik zal een aantal voorbeelden geven van bedrijven die het advertising-patroon toepassen.
Google: Advertising als een van de belangrijkste inkomstenstromen

Laat ik beginnen met Google, één van de meest machtige bedrijven op dit moment. Google’s zoekmachine heeft de wereld veroverd en is zo populair dat we de merknaam zelfs als werkwoord gebruiken. De Google-naam is inmiddels gekoppeld aan een reeks producten en services, van cloudopslag tot social media. Google’s moederbedrijf, Alphabet Inc had in 2017 een beurswaarde van $838 miljard en wist dat jaar een winst te realiseren van €12,7 miljard. Google heeft diverse verdienmodellen, maar advertising vormt een van de belangrijkste inkomstenstromen. Google biedt derden de mogelijkheid om te adverteren op hun kanalen, maar verdient ook nog eens goed met het bemiddelen van advertentieruimte op kanalen van derden. Zo biedt Google Adsense website-eigenaren een manier om geld te verdienen met hun online inhoud. De advertenties worden gemaakt en betaald door adverteerders die hun producten willen promoten en Google int 32% per advertentieclick voor de service.
BusinessCompleet: Optin toestemming in ruil voor gratis diensten

Het tweede voorbeeld is BusinessCompleet. BusinessCompleet voorziet 235.000 MKB bedrijven van gratis informatie, handige tips, leerzame workshops en online boekhoudsoftware (BC Boekhouden). BC Boekhouden is het enige volledig gratis boekhoudpakket voor het MKB in Nederland, thans (3 jaar na de lancering) worden er al 8.300 administraties in gevoerd.
De gratis diensten zijn voor BC.nl een effectief instrument om MKB’ers aan zich te binden. Om toegang te krijgen tot de gratis diensten hebben de MKB’ers de keuze om hun gegevens beschikbaar te stellen voor commercieel gebruik (Optin toestemming). 100.000 abonnees hebben deze toestemming gegeven. Partners zoals KPN, Regus, Mazda, Ziggo en de belastingdienst betalen BC.nl om met content marketing merkvoorkeur en kwalitatieve leads voor hen te realiseren.
Melkveehouder Emsbroek: De komst van de N18, een sappig appeltje voor de dorst

Tot slot wil ik afsluiten met een voorbeeld die niets te maken heeft met online advertising: Melkveehouder Emsbroek, gevestigd naast de N18 tussen Enschede naar Groenlo. Wat begon als een grap, lijkt een sappig appeltje voor de dorst te worden. Toen de melkveehouder wist dat er een drukke weg naast zijn boerderij zou komen heeft hij een nieuwe schuur gebouwd. Enerzijds voor de bedrijfsvoering, maar ook als geluidsbuffer voor de nieuwe weg. Toen de weg er eenmaal was, bleek het aanbieden van advertentieruimte op de schuur ook nog eens interessante inkomsten op te leveren. Emsbroek bestelde een spandoek met de tekst: ‘’Hier uw reclame, bel 06….’’. Binnen een mum van tijd waren de tien advertentievlakken verhuurd aan lokale ondernemers. Een leuke onverwachte inkomstenstroom voor deze boer dus.
Innovatievragen
Tot slot nog een aantal vragen die je helpen om tot nieuwe ideeën te komen gebaseerd op het advertising patroon.
- Wat als we anderen laten adverteren via onze kanalen?
- Welke partijen zijn er geïnteresseerd om te adverteren via onze kanalen?
- Doet het plaatsen van marketingboodschappen van derden afbreuk aan het imago van ons bedrijf?
- Op welke kanalen kunnen we het best marketingboodschappen van derden integreren?
- Wat als we advertentiebanners plaatsen op de website van ons bedrijf?
- Welke partijen zijn voor ons interessant om onze marketingboodschap te tonen?
- Op welke kanalen van anderen willen wij adverteren?
- Wat als we advertentieruimte bemiddelen tussen aanbieders en adverteerders?
Meer weten over het ontwerpen van businessmodellen met behulp van patronen?
Schrijf je in op de nieuwsbrief om updates te ontvangen over het boek: Business Model Patronen.