The Lean Startup methode | Wat is Lean Startup?
Veel nieuwe producten en diensten falen. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is het ontbreken van een goede manier om nieuwe ideeën te onderzoeken en door te ontwikkelen. Maak kennis met the Lean Startup methode. The Lean Startup methode helpt startups om sneller naar de markt te gaan en te itereren van plan A naar een plan dat wel werkt.
Wat is the Lean Startup?
De term ”lean” is een bedrijfskundige methodiek die zich geheel richt op efficiency. Bij lean ligt de focus op de gecreëerde waarde voor de klant en elimineren van verspillingen. Het idee is de klant centraal te stellen en de klant maximale toegevoegde waarde bieden tegen minimale inspanning. Bij de Lean Startup methode wordt het lean-denken toegepast op het proces van innovatie. De Lean Startup methode kan als een waardevolle aanvulling op het lean denken gezien worden. Als je heel efficiënt het verkeerde aanbod voortbrengt, heb je namelijk nog steeds te kampen met een hoop verspilling. Nu duidelijk is wat een Lean Startup is, ben je vast benieuwd naar de voordelen:
Voordelen
- Helpt om verspillingen te elimineren bij het testen en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.
- Factbased: Beslissingen nemen op feiten in plaats van aannames.
- Feedbackcyclus waarmee je kan blijven leren en verbeteren net zolang totdat je een plan hebt gevonden wat werkt.
- Risico reductie bij innovatieprojecten
Kernprincipes van the Lean Startup methode
Bij the Lean Startup methode staat de zoektocht naar een businessmodel dat schaalbaar en herhaalbaar is centraal. De methodiek stelt dat een startup opereert onder omstandigheden van extreme onzekerheid. Zo is er vooraf niet bekend wat de attitude van de doelgroep is tegenover het idee en is het zelfs niet bekend wie de klanten zijn. The Lean Startup methode stelt dat oprichters hun tijd en energie moeten steken in de ontwikkeling van het product en businessmodel in plaats van het schrijven van een businessplan (ondernemersplan) dat gebaseerd is op aannames.
‘’Burn your businessplan, before it burns you’’ – Alexander Osterwalder
I. Aannames
Het startpunt zijn duidelijke hypothesen (aannames) die gevalideerd moeten worden met experimenten. De belangrijkste hypothesen worden de ‘leap of faith hypothesen’ genoemd. Het succes van de gehele onderneming is afhankelijk van deze aannames. Blijken deze hypothesen niet te kloppen dan stort het project als een Jenga-toren in elkaar. Bij het toepassen van de Lean Startup methode gaat het erom om zo snel en goedkoop mogelijk te ontdekken wat werkt en niet werkt, ter voorkoming van dat er middelen (tijd, geld & energie) verspild gaan worden aan iets dat nooit gaat werken.
‘’Assumptions are the mother of all f*ckups’’
II. Get out of the Building
Lean Startups gaan naar buiten en zoeken de interactie op met potentiële gebruikers, klanten, inkopers en partners om de verschillende aannames over het plan te valideren. Denk hierbij aan de aannames in het businessmodel en daarin gekoppelde aannames over wie de klant is, wat zijn/haar probleem is, wat de oplossing is, welke features waardevol zijn en de verkoopstrategie. Naast het valideren van aannames proberen Lean Startups al in een vroeg stadium ‘’currency’’ te vergaren om risico’s te reduceren. Met currency wordt de vraag naar jouw propositie bedoeld: Voorbeelden hoe dit gemeten kan worden zijn het aantal klanten die een (pre-) order plaatsen, hun gegevens achterlaten, een vervolggesprek willen of op een andere manier in een vroege fase commitment geven aan het project.
‘’There are no fact inside the building, so get the heck outside’’ – Steve Blank
III. Agile development
Een vereiste om succesvol lean te kunnen starten is dat het product makkelijk aangepast moet kunnen worden aan de hand van klantfeedback. De Lean Startup methode is zinloos als dit niet gecombineerd wordt met agile development. Agile development komt oorspronkelijk uit de software-industrie. In plaats van lange ontwikkelcyclussen, waarin in 1 keer naar een eindproduct toegewerkt wordt, wordt er in korte cyclussen gewerkt waarbij er steeds kleine aanpassingen worden doorgevoerd. Met behulp van Minimal Viable Products (MVP) probeert de startup waarheden over de toekomst te ontdekken. Vanuit de eerste MVP probeert de startup zo snel mogelijk tot een Minimal Marketable Product (MMP) te komen. Dit is de meest minimale versie van het aanbod waarmee er waarde gecreëerd kan worden voor de eerste betalende klanten.
‘’Until you launch, users can’t use you. If users can’t use you, your startup is useless to them’’.
Het lanceren van een MMP is een belangrijke milestone. Dit is namelijk het punt waarop de startup waarde kan creëren voor klanten. Vanuit hier moet het aanbod stapsgewijs doorontwikkeld worden naar een aanbod waar klanten echt enthousiast over zijn.
Gevalideerd leren: Build-measure-learn
Bij de Lean Startup methode staat gevalideerd leren centraal. Door middel van snelle experimenten probeert de startup te ontdekken hoe het van de werkelijke situatie steeds een stap dichter bij de ideale situatie kan komen! Gevalideerd leren stelt een startup in staat om continu bij te stellen en te ontdekken welk aanbod er moet worden voortgebracht en welke strategie helpt om efficiënt en effectief te groeien.
‘’The only way to win is to lean faster than anyone else’’ – Eric Ries Eric Ries (2011) stelt dat organisaties die het proces van bouwen-meten-leren twee keer sneller doorlopen dan concurrenten ook twee keer zo snel leren en hiermee een voorsprong realiseren.
Pivot or proceed
Het doorvoeren van pivots is een belangrijk onderdeel van the Lean Startup methode. Het gaat hierbij om een kanteling, een bijstelling in het plan die erop gericht is om een nieuwe, geheel andere hypothese over het product of dienst, het businessmodel of de groeimotor te testen.
Over de auteur: Eric Ries
Eric Ries is een echte serial entrepreneur en tevens één van de grondleggers van de Lean Startup movement. Hij is de auteur van het bekende blauwe boekje: The Lean Startup en The Startup Way. Deze boeken zijn must reads voor ondernemers!
“Reading is good, action is better.”
Klaar om the Lean Startup methode toe te passen voor je bedrijf?
Ik hoop dat deze blog een antwoord heeft gegeven op de vraag: ”Wat is een Lean Startup?”. Hopelijk heeft het je geïnspireerd om het toe te passen binnen jouw bedrijf. Wil je verschillende tools ontdekken waarmee jij the Lean Startup methode op een praktische manier kan toepassen? Ga aan de slag met de innovatietools op deze website en laat je bedrijf excelleren.