Business model patroon: Achterwaartse integratie
In deze blog ga ik dieper in op het business model patroon: Achterwaartse integratie. Laat je inspireren en ontdek welke voordeel achterwaartse integratie jouw bedrijf mogelijk kan opleveren.
Wat is achterwaartse integratie?
Er is sprake van achterwaartse integratie wanneer een bedrijf bedrijfsactiviteiten overneemt in de richting van het oerproduct. Dit is bijvoorbeeld het geval als een houtzagerij besluit om een boomkwekerij over te nemen. Of als een biologische slager zijn eigen kippen gaat fokken en houden, een supermarkt zijn eigen brood (weer) gaat bakken of als een restaurant zijn eigen groente en fruit gaat kweken.
Voordelen achterwaartse integratie
Er zijn talloze redenen van voor een bedrijf om achterwaartse integratie toe te passen. Om te beginnen kan achterwaartse integratie zorgen voor minder afhankelijkheid van toeleveranciers. Daarnaast kan een bedrijf meer invloed op de kwaliteit van het geleverde product uitoefenen als het voortbrengingsproces in eigen beheer is. Een ander mogelijk voordeel is een toename van de snelheid waarin een bedrijf kan schakelen. Door activiteiten in eigen beheer te nemen heeft het bedrijf volledige controle heeft over de executie en kunnen de communicatie- en logistieke ‘lijntjes’ kort gehouden worden. Tot slot zorgt achterwaarde integratie ervoor dat er meer werk en kennis aan boord van het eigen bedrijf wordt gehouden en kunnen er kostenbesparingen gerealiseerd worden.
Nadelen achterwaartse integratie
Uiteraard zijn er ook nadelen aan achterwaartse integratie verbonden. Enkele voorbeelden zijn onvoldoende kapitaal om de benodigde investeringen te dragen, het risico op een verminderde cashflow, niet de juiste expertise in huis hebben, gebrek aan focus, kans op hogere kosten en een lagere kwaliteit door het niet lukt om de toeleveringsketen effectief te beheren. Ook kan een bedrijf belangrijke strategische voordelen mislopen door activiteiten zelf uit te voeren. Denk hierbij aan schaalvoordelen en hoogwaardige resources die een gespecialiseerde partner kan bieden.
Voordat een bedrijf daadwerkelijk de stap wil nemen om achterwaarts te integreren is het dan ook belangrijk om de risico’s en voordelen zorgvuldig te overwegen.
Wie passen het toe?
Achterwaartse integratie is niet voor ieder bedrijf toe te passen. Het is bijvoorbeeld niet toe te passen voor een olieconcern, die als oerproducent al in het begin van de productieketen staat. Ik zal een aantal voorbeelden uit de praktijk toelichten.
Carnegie Steel: De gehele supply chain in eigen beheer
Een van de eerste voorbeelden van achterwaartse integratie stamt uit het begin van de 20e eeuw. Carnegie Steel bezit veel belangrijke schakels in de keten voor hun staalfabriek. Zo bezitten ze ijzer- en koolmijnen die als grondstof dienen voor staal. Tevens zijn ze ook eigenaar van de schepen en spoorlijnen die de grondstoffen naar de fabriek vervoeren. De enorme integratie in de supply chain zorgt voor een toename van de productie efficiency van Carnegie Steel.
Apple: Snel nieuwe producten ontwikkelen in eigen beheer
Ook technologiereus Apple past achterwaartse integratie toe, wel hebben ze andere beweegredenen. De software en de componenten die in de elektronische producten worden geplaatst zijn allemaal geproduceerd door Apple zelf. Het grootste voordeel voor Apple om de ontwikkeling en productie in eigen beheer te houden is dat ze hierdoor sneller nieuwe producten en technologieën kunnen ontwikkelen (Investopia, 2015).
De Vegetarische Slager: Zelf produceren in een geheel nieuwe fabriek
Verder vind ik de Vegetarische Slager een mooi voorbeeld van een bedrijf dat achterwaartse integratie toepast. Het bedrijf besteedde voorheen de productie uit, maar heeft in 2018 een geheel eigen fabriek opgezet in Breda.
De KasKantine: Zo veel mogelijk zelfvoorzienend
Tot slot nog een wat laagdrempeliger voorbeeld: De KasKantine in Amsterdam. Dit voorbeeld wil ik toch nog even uitlichten gezien de achterwaartse integratie stap een belangrijk onderdeel is van propositie. De KasKantine bevindt zich in twee kassen waar groente en kruiden worden geteeld die direct voor het eten gebruikt worden. Het menu van de KasKantine wordt volledig bepaald door wat er op dat moment voorradig is in de kas. Naast de producten die er voorhanden zijn in eigen kas worden overgebleven groente en fruit van de markt gebruikt en heel af en toe wildpluk als er ‘’ongewenste dieren’’ beschikbaar zijn. Naast dat de KasKantine hun eigen grondstoffen kweken is het concept ook nog groen en volledig zelfvoorzienend. Alle energie, water en verwarming wordt allemaal op locatie gegenereerd. Zo werken ze met zonnepanelen en filteren ze regenwater.
Innovatievragen
Tot slot een aantal vragen die je om het patroon achterwaartse integratie verder te onderzoeken voor jouw bedrijf.
- Hoe ziet onze bedrijfskolom eruit? Welke grondstoffen nemen we af?
- Wie zijn onze toeleveranciers?
- Welke waarde voegen de toeleveranciers toe?
- Welke middelen zijn er nodig om de activiteiten van toeleveranciers zelf uit te voeren?
- Creëren we meer waarde voor onze klanten bij achterwaartse integratie?
- Accepteren de huidige toeleveranciers deze actie?
- Wat zijn mogelijke consequenties van achterwaartse integratie?
Meer weten over het ontwerpen van businessmodellen met behulp van patronen?
Schrijf je in op de nieuwsbrief om updates te ontvangen over het boek (Business Model Patronen) dat ik aan het schrijven ben.